Proteinowe 'Rafaello'. Zmiany.
Witam Was ciepło (pomimo tych uroczych mrozów) w Nowym Roku! :)
Bez żalu i oglądania się za siebie zamykam ten poprzedni. Łatwo nie było, ale jak powszechnie wiadomo, co nas nie zabije to nas wzmocni :) Czy nie?:)
Poprzedni rok przyniósł dla mnie dużo zmian, zarówno tych trudnych i niechcianych, ale i pozytywnych. Może kiedyś rozpiszę się bardziej, o wartościach, codzienności i priorytetach. Na razie poprzestaję na tym i idę do przodu.
I najważniejsze (dla bloga i dla Was), w kwestii jedzenia.
Do-edukowana, z legitymację trenera personalnego w kieszeni, zaczęłam zwracać większą uwagę na to, co jemy i jak to nasz organizm o d ż y w i a. Bo nie zapominajmy, że oprócz walorów smakowych i estetycznych, taka jest de facto rola jedzenia. Jemy nie tylko żeby się najeść ;-), ale żeby prawidłowo odżywiać nasze ciało.
O d ż y w i a n i e to słowo klucz.
Idąc za ciosem ograniczyłam więc mocno proste cukry, przetworzonych produktów za wiele nie jadłam, więc w tej kwestii wiele zmian nie ma. I ograniczyłam ... pszenicę. Kiedyś również postaram się wrzucić na ten temat obszerniejszy artykuł.
Myślę, że na blogu zaczną pojawiać się przepisy i porady z zakresu zdrowego żywienia. W wieksze znacznie ilości. Oprócz oczywiście, tego co dotychczas, żebyście nie myśleli że stałam się nagle taka radykalna w poglądach hihi :) 'Zdrowsze' wypieki, bezglutenowe dania, pomysły na odżywcze, zdrowe śniadania. Co Wy na to? :)
Tymczasem - na pierwszy ogień - dietetyczne, wysokobiałkowe Rafaello (podaje przepis bez cukru, jeśli macie ochotę, możecie oczywiście dosłodzić je np. miodem, ksylitolem lub brązowym cukrem :) )
Polecam!
Proteinowe Rafaello
(porcja na ok 16 - 18 kuleczek, wielkości zbliżonych do oryginału)
1 twaróg półtłusty (250g)
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki odżywki białkowej (u mnie waniliowa, idealna będzie kokosowa)
1 łyżka mąki kokosowej
16 - 18 migdałów
wiórki kokosowe, do obtoczenia kuleczek
Twaróg, jogurt, odżywkę białkową i mąkę kokosową dokładnie mieszamy (najłatwiej zrobić to widelcem), do uzyskania jednolitej masy.
Nabieramy po łyżeczce twarogu, w środek wciskamy migdała, formujemy kulkę. Każdą kuleczkę obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
• • •
Protein Rafaello
(portion at about 16 - 18 beads, the size similar to the original)
1 semi-fat cottage cheese (250g)
2 tablespoons thick plain yogurt
2 tablespoons protein shake (I used vanilla, ideal would be coconut)
1 tablespoon of coconut flour
16 - 18 almonds
desiccated coconut, to cover the balls
Cottage cheese, yogurt, protein and coconut flour mix thoroughly (the easiest way to do it with a fork) until smooth.
Take a spoonful of cheese mixture, put almond in the middle, form a ball. Toss each one in coconut chips.
Store in the refrigerator.
Enjoy!