Prosty piernik przekładany

Prosty piernik przekładany

Zdjęcie - Prosty piernik przekładany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Szukacie prostego i szybkiego w przygotowaniu piernika? Ten robiłam już kilka razy, bo jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Jest wilgotny aromatyczny i ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Także łapcie przepis

 

Składniki na prosty piernik przekładany:

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 50 g miodu
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

Do przełożenia

  • słoik powideł śliwkowych

Jak upiec prosty piernik przekładany?

Całe jajka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej niemal białej piany. Stopniowo dolewamy roztopione masło, miód i powidła śliwkowe, mieszamy całość.

Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i sodą. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy do momentu aż się połączą. Ciasto przekładamy do blaszki (moja miała 23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok 40 minut do tzw suchego patyczka.

Upieczony piernik studzimy, a następnie przekrawamy na dwie równe warstwy. Dolną smarujemy powidłami i przykrywamy górną.

Gotowy piernik polewamy roztopioną czekoladą lub domową polewą kakaową, ja robię taką:

 

  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.


Zdjęcie - Prosty piernik przekładany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów