Prosty piernik przekładany
Szukacie prostego i szybkiego w przygotowaniu piernika? Ten robiłam już kilka razy, bo jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Jest wilgotny aromatyczny i ciężko poprzestać na jednym kawałeczku. Także łapcie przepis
Składniki na prosty piernik przekładany:
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 200 g roztopionego masła
- 50 g miodu
- 200 g powideł śliwkowych
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
Do przełożenia
- słoik powideł śliwkowych
Jak upiec prosty piernik przekładany?
Całe jajka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej niemal białej piany. Stopniowo dolewamy roztopione masło, miód i powidła śliwkowe, mieszamy całość.
Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i sodą. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy do momentu aż się połączą. Ciasto przekładamy do blaszki (moja miała 23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok 40 minut do tzw suchego patyczka.
Upieczony piernik studzimy, a następnie przekrawamy na dwie równe warstwy. Dolną smarujemy powidłami i przykrywamy górną.
Gotowy piernik polewamy roztopioną czekoladą lub domową polewą kakaową, ja robię taką:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.