Prosty omlet biszkoptowy
 
            Dziś dzielę się z Wami jednym ze smaków mojego dzieciństwa. 
 Lekki i puszysty. Zazwyczaj polewałam go miodem, smarowałam powidłami i zajadałam na kolacje. Jedno zawsze pozostawało niezmienne, omlet przygotowywała Mama. I choć teraz przygotowanie rumianego placka nie stanowi dla mnie problemu, mamine smakują najlepiej. 
  
 
 
 4 jajka 
40g mąki pszennej
szczypta soli 
łyżeczka cukru
szczypta miłości 
 masło do smażenia 
 owoce / dżem / miód
  
 
 Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Do masy z jajek wsypujemy przesianą mąkę i wszystko jeszcze raz powoli mieszamy. 
 Omlety smażymy na niewielkim ogniu, na rozgrzanym maśle. Podajemy ciepłe z ulubionymi owocami, miodem lub domową konfiturą. 
  
 
 
            