Prosty omlet biszkoptowy
Dziś dzielę się z Wami jednym ze smaków mojego dzieciństwa.
Lekki i puszysty. Zazwyczaj polewałam go miodem, smarowałam powidłami i zajadałam na kolacje. Jedno zawsze pozostawało niezmienne, omlet przygotowywała Mama. I choć teraz przygotowanie rumianego placka nie stanowi dla mnie problemu, mamine smakują najlepiej.
4 jajka
40g mąki pszennej
szczypta soli
łyżeczka cukru
szczypta miłości
masło do smażenia
owoce / dżem / miód
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Do masy z jajek wsypujemy przesianą mąkę i wszystko jeszcze raz powoli mieszamy.
Omlety smażymy na niewielkim ogniu, na rozgrzanym maśle. Podajemy ciepłe z ulubionymi owocami, miodem lub domową konfiturą.