Proste racuszki na maślance z sosem owocowym
Składniki
- 200 g borówek lub innych miękkich owoców, świeżych lub mrożonych
- 160 g mąki pszennej
- 150 ml maślanki
- 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 50 g cukru
- 30 ml soku z cytryny
- 25 g cukru
- 2 jajka
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie
Owoce przełóż do niewielkiego garnka. Dodaj cukier i podgrzewaj, aż zmiękną i puszczą sok. Dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 5 min. Przelej do dzbanuszka i odstaw.
Mąkę przesiej do miski. Do mąki dodaj cukier oraz sól.
Do maślanki dodaj sodę i wymieszaj. Po chwili dodaj jajka i rozmąć je w maślance.
Następnie dodaj maślankę z jajkami do suchych składników i dokładnie wymieszaj, do ich połączenia za pomocą trzepaczki lub miksera.
Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 ziarna. Ciasto wylewaj łyżką na patelnię i smaż racuszki na złoty kolor z obu stron, na średnim ogniu.
Podawaj od razu, z sosem owocowym.
Są delikatne i puszyste, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil – bez długiego wyrabiania czy wyrastania. Delikatny aromat dyni, który daje się wyczuć w oleju Kujawskim 3 ziarna, którego użyto do smażenia, świetnie uzupełnia smak racuchów.
Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl