Proste racuszki na maślance z sosem owocowym

Proste racuszki na maślance z sosem owocowym

Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Proste racuszki na maślance z sosem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 200 g borówek lub innych miękkich owoców, świeżych lub mrożonych
  • 160 g mąki pszennej
  • 150 ml maślanki
  • 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50 g cukru
  • 30 ml soku z cytryny
  • 25 g cukru
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie

Owoce przełóż do niewielkiego garnka. Dodaj cukier i podgrzewaj, aż zmiękną i puszczą sok. Dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 5 min. Przelej do dzbanuszka i odstaw.

 

Mąkę przesiej do miski. Do mąki dodaj cukier oraz sól.

Do maślanki dodaj sodę i wymieszaj. Po chwili dodaj jajka i rozmąć je w maślance.

 

Następnie dodaj maślankę z jajkami do suchych składników i dokładnie wymieszaj, do ich połączenia za pomocą trzepaczki lub miksera.

 

Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 ziarna. Ciasto wylewaj łyżką na patelnię i smaż racuszki na złoty kolor z obu stron, na średnim ogniu.

Podawaj od razu, z sosem owocowym.

 

Są delikatne i puszyste, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil – bez długiego wyrabiania czy wyrastania. Delikatny aromat dyni, który daje się wyczuć w oleju Kujawskim 3 ziarna, którego użyto do smażenia, świetnie uzupełnia smak racuchów.

 

 

Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów