Proste ciasto z żurawiną
3 łyżki masła w temperaturze pokojowej (40-50 g)
200 g białego, drobnego cukru
250 g mąki pszennej
duża szczypta drobnej soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
około 250 ml mleka
około 400 g surowych, niemrożonych żurawin (albo borówek) - przebranych, oczyszczonych, wypłukanych i osuszonych
Zrobienie tego ciasta jest bajecznie proste.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszałam w jednej misce dość dokładnie.
Masło utarłam z cukrem mikserem na jednolita masę. Wsypałam połowę suchych składników i wlałam połowę mleka. Wymieszałam dokładnie i dodałam resztę mąki. Cały czas mieszając dolewałam po trochu mleka. Masa powinna być dość zwarta ale jeśli będzie za sucha można dodać mleka. Ja od siebie dodałam do masy ekstraktu z kwiatów pomarańczy.
Na koniec do masy dodałam żurawinę i bardzo ostrożnie wymieszałam całość. Generalnie chodzi o to by nie zmiażdżyć za dużo owoców.
Gotowe ciasto przełożyłam do formy tortowej wysmarowanej masłem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. I wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45 - 50 minut. Ja piekłam w sumie 55 minut, po 45 środek był niedopieczony.
Upieczone ciasto odstawiłam do przestygnięcia w formie. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Jest jednocześnie kwaśne i słodkie i zaskakująco lekkie.
Przepis znaleziony w internecie.