Proste ciasto z rabarbarem
Takie ciasta są najlepsze, bierzesz składniki mieszasz i hop do piekarnika, a po godzince masz pyszny deser do ulubionej kawy. Z prostych ciasto to właśnie maślankowe lubię najbardziej, jest miękkie wilgotne i smakuje genialnie z każdymi owocami nie tylko z rabarbarem. Tym razem dodałam do niego zerwane w ogrodzie łodygi rabarbaru, które w tym roku wyrosły wyjątkowo wcześnie i aż żal było ich nie wykorzystać do przygotowania czegoś pysznego.
Jeśli potrzebujecie więcej pomysłów na wykorzystanie tego wiosennego warzywa to zajrzyjcie do tego wpisu: 20 pomysłów na ciasta i desery z rabarbarem.
Składniki na proste ciasto z rabarbarem:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanki cukru (może być też ksylitol lub erytrol)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 5-6 łodyg rabarbaru
Jak zrobić proste ciasto z rabarbarem?
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy wszystkie mokre składniki (maślankę, jajka i olej) i przelewamy do suchych mieszamy do połączenia.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w ok 2 centymetrowe kawałki. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Gotowe ciasto wykładamy do formy do pieczenia (ja użyłam keksówki o wymiarach ok 35x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 50 minut.
Czekamy aż wystygnie i możemy się cieszyć pysznym deserem.