Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Zdjęcie - Proste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Takie ciasta są najlepsze, bierzesz składniki mieszasz i hop do piekarnika, a po godzince masz pyszny deser do ulubionej kawy. Z prostych ciasto to właśnie maślankowe lubię najbardziej, jest miękkie wilgotne i smakuje genialnie z każdymi owocami nie tylko z rabarbarem. Tym razem dodałam do niego zerwane w ogrodzie łodygi rabarbaru, które w tym roku wyrosły wyjątkowo wcześnie i aż żal było ich nie wykorzystać do przygotowania czegoś pysznego.

 

Jeśli potrzebujecie więcej pomysłów na wykorzystanie tego wiosennego warzywa to zajrzyjcie do tego wpisu: 20 pomysłów na ciasta i desery z rabarbarem.

Składniki na proste ciasto z rabarbarem:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki cukru (może być też ksylitol lub erytrol)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5-6 łodyg rabarbaru

 

Jak zrobić proste ciasto z rabarbarem?

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy wszystkie mokre składniki (maślankę, jajka i olej) i przelewamy do suchych mieszamy do połączenia.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w ok 2 centymetrowe kawałki. Dodajemy do ciasta i mieszamy.

Gotowe ciasto wykładamy do formy do pieczenia (ja użyłam keksówki o wymiarach ok 35x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 50 minut.

Czekamy aż wystygnie i możemy się cieszyć pysznym deserem.

Zdjęcie - Proste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Proste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Proste ciasto z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów