Proste ciasto z rabarbarem
To ciasto reklamuje się samo, jest niezwykle proste, tylko kilka składników, które zawsze są w kuchni i do tego rabarbar, który już znajdziemy w przydomowych ogródkach i na straganach. Wychodzi niezwykle puszyste i mięciutkie, nie jest przesadnie słodkie i do tego ten rabarbar, połączenie po prostu idealne.
Składniki:
- 4 jaja
- 2/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 kawałki rabarbaru
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż powstanie biała puszysta masa, wsypujemy mąkę, proszek, sodę , wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Tortownicę (moja miała 22 cm średnicy, ale spokojnie możecie użyć 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, jego wierzch układamy pokrojony rabarbar i posypujemy cynamonem. Pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C. do tzw. suchego patyczka
Smacznego