Proste ciasto z rabarbarem
Dzisiaj przepis na bardzo proste ciasto z rabarbarem albo innymi, dowolnymi owocami. Dla mnie to ciasto z rabarbarem to taki powrót do dzieciństwa, bo wtedy często się robiło takie proste ciasta. Nie było wtedy internetu – wiem, że młodszym osobom trudno w to uwierzyć ale tak było ;-) i ilość przepisów, która krążyła w obiegu była mniejsza. Mniej było książek kucharskich i do tego mniejsza ilość dostępnych składników… Dlatego w tamtych czasach takie przepisy były tak popularne. Teraz mamy dostęp do wszystkiego i możemy piec różne cuda ale ciągle kawałek dobrego ciasta z owocami zawsze każdemu smakuje :-)
Proste ciasto z rabarbaremSkładniki:
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce (rabarbar – około 300 g , wiśnie, jabłka lub inne)
1. Margarynę z cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku nie dopuszczając do wrzenia.
2. Po przestudzeniu miksujemy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierz układamy pokrojone na małe kawałki owoce – u mnie rabarbar- zostawiając odstępy aby ciasto mogło wyrosnąć. Dodatkowo można posypać wierzch cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, czyli około godziny. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego :-)
Źródło: http://www.wielkiezarcie.com/recipe762.html
Drukuj / PDF