Proste ciasto piernikowe
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (i do tego niedrogie). Wystarczy zmiksować składniki, wlać do blaszki i upiec, by po godzinie cieszyć się pachnącym korzeniami ciastem.
przepis ze starego zeszytu
szklanka = 250 ml
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka powideł śliwkowych (lub innego dżemu)
- 125 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka maślanki (lub kefiru albo zsiadłego mleka lub śmietany)
Wszystkie składniki oprócz mąki i mleka zmiksować na gładką masę. Następnie nadal miksując dodawać na przemian mąkę i mleko.
Zmiksowaną masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 35x12 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.60 minut (lub do suchego patyczka).