Proste ciasto na pierogi

Proste ciasto na pierogi
Zdjęcie - Proste ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto na pierogi jest bardzo łatwe do przygotowania, sprężyste i bardzo elastyczne. Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie. W smaku powinno być delikatne, w dotyku miękkie. Aby ciasto na pierogi było udane musi być dobrze dobrana mąka taka typu 450, maksymalnie 480 oraz ciepła, letnia woda wymieszana z solą i kilkoma kroplami oleju. Dodawać można jeszcze jajko, ale sprawia to, że ciasto staje się wtedy twardsze. Taki pomysł przyszedł z Włoch, gdzie jajko dodaje się do ciasta na ravioli – lokalnych pierogów – czy makaronów.

Zdjęcie - Proste ciasto na pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Pierogi
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 5 min.
Kalorie: 220 kcal

Ciasto na pierogi jest łatwe do przygotowania, sprężyste i elastyczne. Najważniejszą rzeczą w jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 450

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 280 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:
  • Najpierw należy mąkę dokładnie przesiać do miski.
  • Następnie w osobnym naczyniu należy wymieszać ze sobą letnią wodę, sól i olej, a potem dodać całość do mąki.
  • Początkowo ciasto należy lekko wymieszać, a następnie wyrabiać go rękoma przez ok. 15 min., tak aby było elastyczne i miękkie.
  • Ostatnim krokiem jest podzielenie ciasta na części. Następnie zawinąć w folię i schować do lodówki.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Kategorie przepisów