Proste ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi jest bardzo łatwe do przygotowania, sprężyste i bardzo elastyczne. Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie. W smaku powinno być delikatne, w dotyku miękkie. Aby ciasto na pierogi było udane musi być dobrze dobrana mąka taka typu 450, maksymalnie 480 oraz ciepła, letnia woda wymieszana z solą i kilkoma kroplami oleju. Dodawać można jeszcze jajko, ale sprawia to, że ciasto staje się wtedy twardsze. Taki pomysł przyszedł z Włoch, gdzie jajko dodaje się do ciasta na ravioli – lokalnych pierogów – czy makaronów.
Danie: Pierogi
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 5 min.
Kalorie: 220 kcal
Ciasto na pierogi jest łatwe do przygotowania, sprężyste i elastyczne. Najważniejszą rzeczą w jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji
Składniki:500 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
280 ml ciepłej wody
- Najpierw należy mąkę dokładnie przesiać do miski.
- Następnie w osobnym naczyniu należy wymieszać ze sobą letnią wodę, sól i olej, a potem dodać całość do mąki.
- Początkowo ciasto należy lekko wymieszać, a następnie wyrabiać go rękoma przez ok. 15 min., tak aby było elastyczne i miękkie.
- Ostatnim krokiem jest podzielenie ciasta na części. Następnie zawinąć w folię i schować do lodówki.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook