Proste babeczki czekoladowe

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na babeczki czekoladowe to bliźniacza wersja babeczek waniliowych, oprócz gorzkiego kakao warto dodać do niego małe kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem, nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją lub… przygotować go w formie „basic” i cieszyć się smakiem domowego ciasta w mniej niż 40 min :)

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy

1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników (nie dłużej).

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub dropsy.

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie).

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką, ale jeśli macie w domu nabieraczkę do lodów nadaje się do tego jeszcze lepiej. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min.

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciatkożercy.pl

Przepisy z tych kategorii

Gofry czekoladowe na maślance

Gofry czekoladowe na maślance

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe muffinki

Czekoladowe muffinki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasteczka kakaowe Amerykanki

Ciasteczka kakaowe Amerykanki

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Ciastka Pieguski + film - Jak zrobić

Ciastka Pieguski + film - Jak…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasteczka kakaowe z żurawiną i Michałkami
1

Ciasteczka kakaowe z żurawiną…

Beti Beti
kruche babeczki

Babeczki  brownie z Toffifee

Babeczki brownie z Toffifee

montka montka
cukierenka