Proste babeczki czekoladowe

Proste babeczki czekoladowe

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na babeczki czekoladowe to bliźniacza wersja babeczek waniliowych, oprócz gorzkiego kakao warto dodać do niego małe kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem, nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją lub… przygotować go w formie „basic” i cieszyć się smakiem domowego ciasta w mniej niż 40 min :)

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy

1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników (nie dłużej).

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub dropsy.

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie).

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką, ale jeśli macie w domu nabieraczkę do lodów nadaje się do tego jeszcze lepiej. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min.

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste babeczki czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciatkożercy.pl

Kategorie przepisów