Prosta rolada z galaretką
Bardzo proste i efektowne ciasto do wykonania, puszysty biszkopt z galaretką to jedno z ulubionych ciast z mojego dzieciństwa... Niby taki zwyczajne ciacho a jak potrafi uszczęśliwić dzieci... :-) Polecam
- 2 galaretki różnego koloru
Każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzącej wody i zostawić do całkowitego ścięcia się , następnie pokroić w kostkę - odstawić.
na biszkopt
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 czubate łyżki cukru pudru
Żółtka dzielić od białek, białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier na końcu delikatnie wymieszać z żółtkami i mąką - wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C ok 20 minut do zrumienienia się. W międzyczasie rozłożyć na stole ściereczkę posypać ją sporą ilością cukru pudru. Upieczony biszkopt wyjąć i przełożyć do góry dnem na ściereczkę zdjąć delikatnie papier ciasto posypać cukrem pudrem i zwinąć w rulonik razem ze ściereczką. I zostawić do lekkiego przestudzenia.
Na masę śmietanową
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżka żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę upić z cukrem pudrem na sztywno następnie wsypać galaretkę - wymieszać. W odrobinie wody namoczyć żelatynę - rozpuścić na parze( przestudzić ) i wymieszać z masą śmietanową. Wstawić na chwilę do lodówki - gdy masa zacznie tężeć rozwinąć biszkopt posmarować masą i zwinąć z powrotem w ścierce zostawić na noc w lodówce. '
Następnego dnia rozwijamy przekładamy na patere i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego