Prosta babka piaskowa
Babka piaskowa to rodzaj ciasta przygotowywanego z mąki, masła, jajek i cukru. Zazwyczaj pieczone są w formie do chleba lub w specjalnych formach do babek i posypywane są cukrem pudrem lub polane lukrem. W zależności od kraju i regionu, tradycyjna babka piaskowa ma wiele odmian. Różnią się między sobą dodatkami, które zmieniają smak, czyli np. aromaty różnego rodzaju lub suszone owoce. Jest prosta i szybka do zrobienia. Bardzo dobrze smakuje bez żadnych dodatków. Babka piaskowa jest lekkim i bardzo puszystym ciastem, które przypadnie do gustu każdemu. Powinna być sypka, ale jej sypkość zależy od tego ile użyje się skrobi ziemniaczanej.
Danie: Ciasto
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 1 godz.
Kalorie: 245 kcal
Babka piaskowa to rodzaj ciasta przygotowywanego z mąki, masła, jajek i cukru. Zazwyczaj pieczone są w formie do chleba lub formy do babek.
Składniki:250 g masła lub margaryny
200 g cukru
4 jajka
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
Cukier puder do posypania
- W pierwszej kolejności należy wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną w misce.
- Następnie oddzielić białka od żółtek.
- Masło lub margarynę zmiksować ze szczyptą soli na jasną, kremową masę, dodawać stopniowo cukier i następnie po jednym żółtku dalej miksując.
- Wymieszaną mąkę dodać do utartej masy i wymieszać wszystko razem do momentu połączenia się składników.
- Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając, aby stopniowo rozrzedzić ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką oraz piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 160 stopni góra-dół.
- Ciasto pozostawić w formie i poczekać, aż całkowicie ostygnie. Można posypać cukrem pudrem po ostygnięciu.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook