Prosta babka piaskowa

Klasyczna babka piaskowa. Prosta w wykonaniu, lekka, puszysta i najważniejsze – wilgotna! Doskonała na Wielkanoc i nie tylko.

150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
225 g masła
200 g cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodatkowo :
cukier puder
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć z lodówki na 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
- Masło włożyć do garnuszka, roztopić na małym ogniu, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Do drugiej miski wbić jaja, wsypać cukier i miksować na wysokich obrotach przez około 10 minut (masa powinna zrobić się jasna i puszysta). Wówczas dalej miksując powoli, małym strumieniem wlewać ostudzone masło. Następnie dodać ekstrakt z wanilii, krótko zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i na 3 razy dodać mąkę, miksując krótko po każdym dodaniu (tylko do połączenia składników!).
- Masę przelać do keksówki o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed krojeniem posypać cukrem pudrem.