Prosta babka dwukolorowa
Jeden z zaległych przepisów, który musiał czekać na swoją kolej. Wspaniała puszysta dwukolorowa babka. Bardzo prosta w wykonaniu i po u pieczeniu szybko znika. Polecam. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na formę z kominem: 1 szklanka mąki pszennej, ¾ szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 4 jajka, cukier waniliowy, 250 g masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę rozpuścić a następnie wystudzić. Jajka w całości zmiksować z cukrem na puszystą gładka masę. Pod koniec miksowania dodać cukier waniliowy.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo na przemian ze schłodzonym tłuszczem do masy jajecznej cały czas miksując.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno foremki wypełnić najpierw ciastem jasnym a następnie ciemnym.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić, patyczkiem czy babka się upiekła.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)