Precle
Precle były moim przeznaczeniem :) Najpierw przepis na Moich Wypiekach (z niego korzystałam), potem White Plate. Wiedziałam, że po prostu muszę je zrobić. Wielkim fanem precli okazał się B. Nie musiałam pytać jak ocenia je w naszej domowej skali (takie sobie, dobre, dobre - zrób znowu za jakiś czas, dobre- zrób ponownie w miarę szybko), wszystko zniknęło w tempie błyskawicznym. Precle najlepsze są pierwszego dnia.
SKŁADNIKI: (6 dużych precli)
- 1 szklanka letniej wody
- 2/3 łyżki cukru
- 2 niecałe łyżeczki soli
- 5 g drożdży instant
- 3 szklanki mąki pszennej
- 38 g masła roztopionego i wystudzonego
Dodatkowo:
- 2 litry wody
- 5 łyżek sody oczyszczonej
- sól grubo mielona
- 1 żółtko wymieszane z wodą do posmarowania precli
Wymieszać suche składniki, dodać wodę i masło. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W garnku zagotować wodę z sodą. Wyrośnięte ciasto krótko zarobić, podzielić na 6 części. Z każdej części uformować długi wałeczek, a następnie złożyć w precla. Odłożyć na papier lub matę do pieczenia. Każdego precla obgotować w wodzie z sodą przez 30 sekund i odłożyć z powrotem na papier lub matę do pieczenia. Precle posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać solą. Piec w temperaturze 230 C (termoobieg) 13-15 minut, aż będą brązowe.
Wyślij pocztą e-mail Wrzuć na bloga Udostępnij w usłudze Twitter Udostępnij w usłudze Facebook