Precle – przepis

Precle z tego przepisu są miękkie i lekko słodkie. Przygotowanie wymaga trochę pracy i zwinności w rękach. Ciasto dosyć łatwo daje się kształtować i nie sprawia problemów przy wyrabianiu. Precle to wspaniałe urozmaicenie zwykłych bułeczek, które możemy posypać makiem lub sezamem, samodzielnie również smakują bardzo dobrze. Przepis z książki: Chleb. Domowy wypiek.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 18 sztuk

  • 730 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 100 g masła lub margaryny
  • 320 ml mleka
  • 100 g cukru

DODATKOWO:

  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • 2-3 łyżki maku do posypania

Masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i chwilę podgrzewamy, aż będzie lekko ciepłe. Następnie dodajemy cukier, drożdże oraz połowę mąki i wyrabiamy chwilę mikserem. Wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 18 równych części i formujemy precle ( zdj. poniżej ), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Napuszone smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 225 przez 8 min. Smacznego.

Zdjęcie - Precle – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FORMOWANIE PRECLI:

KROK I:

Z części ciasta formujemy wałeczek o długości 40-45 cm.

Zdjęcie - Precle – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK II:

Wałeczek zginamy w połowie.

Zdjęcie - Precle – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK III:

Jeden koniec przekładamy przez drugi.

Zdjęcie - Precle – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK IV:

Ponownie przekładamy końce tworząc coś na kształt świderka.

Zdjęcie - Precle – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK V:

Zwinięte końce przekładamy na wierzch tylnej części i rozciągamy końce. Gotowe.

Zdjęcie - Precle – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Drożdże, Mak

Przepisy z tych kategorii

Grissini, czyli po naszemu paluszki chlebowe
1

Grissini, czyli po naszemu pal…

shrewa shrewa
CornerWithRecipes

Owsiane tortille
13

Owsiane tortille

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1101. Parówki w cieście drożdżowym
7

1101. Parówki w cieście drożdż…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Na dzień Taty - trochę wiatru
6

Na dzień Taty - trochę wiatru

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

 GOFRY NA  SŁONO
7

GOFRY NA SŁONO

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia