Prażucha
Potrawa (kluski)wywodząca się z kuchnia wiejskiej Lubelszczyzny. Nazwa pochodzi od wyprażania maki. Możecie wierzyć lub nie, ale to naprawdę jest pyszne:) Przepis znalazłam na blogu Piknik express.
Składniki:
mąka pszenna
woda
sól
Mąkę prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Przesiewamy ją przez sito do garnka, Wrzącą osoloną wodę, wlewamy cienkim strumieniem do maki, silnie rozcierając drewniana łyżką, aby nie utworzyły się grudy i cały czas podgrzewamy. Masa musi być pulchna i jednolita, nie lejąca się, ani krusząca. Gdy mąka wchłonie całą wodę, naczynie przykrywamy i chwileczkę pogrzeamy, aby ciasto doszło (lub wstawiamy do piekarnika). Łyżką formujemy kluski i polewamy je, np cebulką usmażoną na maśle oraz śmietaną.
Przepis ten bierze udział w akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku II zorganizowanej pod patronatem serwisu ZPierwszego Tłoczenia.pl