Prawdziwe amerykańskie pancakes

Prawdziwe amerykańskie pancakes

Amerykańskie puszyste pancakes ułożone w naleśnikową wieżę – kto z nas pogardziłby takim rozkosznym śniadaniem? Puchate, niewielkie naleśniczki oblane obficie złocistym słodko – słonawym syropem klonowym, podane ze świeżymi owocami. Przyznam szczerze że u nas sprawdzają się równie dobrze na podwieczorek, co na słodkie śniadanie. Już sama prezencja tych naleśniczków sprawia, że ciężko się im oprzeć.

Do tego typów przysmaków polecam zaopatrzyć się w dobry, kanadyjski syrop klonowy, np. z Lidla w szklanej buteleczce. Złocisty syrop ma idealną płynną konsystencję i w sam raz słodki, ale nie za słodki smak. Najlepiej sprawdzają się owoce sezonowe: borówki amerykańskie, truskawki, soczyste brzoskwinie. Ale w porze jesienno – zimowej nie rezygnuj z naleśników, udekoruj je bananami lub ananasem z puszki.

Zdjęcie - Prawdziwe amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Prawdziwe amerykańskie pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Amerykańska
Trudność: Łatwe
Ilość około: 20 sztuk
Przygotowanie: 10 min.
Smażenie: 10 min.
Kalorie: 210 kcal

Prawdziwe amerykańskie pancakes ułożone w naleśnikową wieżę. Polane sporą ilością syropu klonowego, podane ze świeżymi owocami.

Składniki:
  • AMERYKAŃSKIE PANCAKES
  • 1 jajko z ekologicznego chowu

  • 160 ml mleka krowiego

  • 30 g masła roztopionego, wystudzonego

  • 150 g mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 czubata łyżka zwykłego cukru

  • szczypta soli

  • PONADTO
  • odrobina masła do smażenia

  • syrop klonowy

  • borówki amerykańskie, jeżyny, banan lub truskawki

  • cukier puder


Sposób przygotowania:
  • Masło rozpuść w rondelku lub miseczce umieszczonej na kilkadziesiąt sekund w mikrofali, płynne masło odstaw na chwilę do przestudzenia.
  • Wszystkie składniki pancakes wraz z rozpuszczonym masłem umieść w wysokim naczyniu i potraktuj mikserem elektrycznym lub rózgą kuchenną. Masa powinna nabrać bąbelków powietrza i mieć jednolitą strukturę bez żadnych grudek mąki.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnie przesmarowaną cienką warstwą masła. Na patelnię nakładaj łyżką okrągłe, płaskie placuszki (1 lekko czubata łyżka ciasta przypadająca na 1 naleśnik). Smaż z każdej ze stron do lekkiego zarumienienia, obracaj na drugą stronę kiedy na naleśniku pojawiają się bąbelki powietrza.
  • Usmażone pancakes układaj jeden na drugim, tworząc naleśnikową wierzę. Jeszcze ciepłe polej solidną porcją złocistego syropu klonowego i udekoruj świeżymi owocami.

Kategorie przepisów