Powrotny placek z owocami
Zniknęłam na bardzo długo. Powodów było kilka. Ale nie będę się tłumaczyć i szukać wymówek. Po prostu na przeprosiny poczęstuję Was ciastem.
Ciasto jest bardzo proste. Zarówno w wykonaniu, jak i w smaku. Było to pierwsze ciasto jakie wykonałam w wieku ok. 12 lat. Potem specjalizowałam się w tym placku i piekłam go zawsze jak tata miał ochotę na coś słodkiego ;) Możecie dodać do niego dowolne owoce, które lubicie lub na które jest sezon. Ja najbardziej lubię wersję ze śliwkami lub jagodami, a zimą często robię po prostu z jabłkami. Zapraszam.
Składniki:
- ¾ kostki margaryny
- 12 czubatych łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 12 bardzo czubatych łyżek mąki
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kilkanaście śliwek/2-3 jabłka/jagody/truskawki lub inne owoce
- Ulubiony aromat do ciasta
- Opcjonalnie siekane orzechy włoskie
- Cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
Margarynę rozpuścić i delikatnie przestudzić. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Jak byłam młodsza ucierała to ciasto w makutrze, obecnie po prostu miksuję mikserem. Następnie dodawać po trochu przesianej maki z proszkiem do pieczenie na przemian z jajkami. Gdy wszystko się połączy dodać kilka kropel aromatu i opcjonalnie orzechów i jeszcze raz wymieszać. Powinniście otrzymać konsystencję podobną do budyniu. W razie potrzeby można dodać jeszcze jedno jajko lub więcej mąki. Owoce umyć, w razie potrzeby (np. jabłka) obrać i pokroić na mniejsze części lub wypestkować. Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnie i ułożyć na wierzchu owoce lekko dociskając, aby prawie całe zanurzyły się w masie. Piec w 180 st. C ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!