Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Zdjęcie - Powidła śliwkowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Aromatyczna marmolada śliwkowa rozpływa się w ustach - uwielbiam takie pyszności zwłaszcza zimą, choć nie wiem czy doczeka - bo ostatnio jestem uzależniona od dżemów :-)


  • 2 kg śliwek
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny + otarta skórka cytrynowa
  • 1 łyżka pektyny
  • 2 łyżki amaretto


Śliwki umyć oczyścić z pestek polać amaretto zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin by puściły sok. Następnie smażyć na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Dodać sok z cytryny oraz otartą skórkę i dalej smażyć w minimalnej ilości wody wymieszać pektynę i wlać do dżemu szybko wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować od zagotowania ok 5 minut. Wyjąć i odwrócić do góry dnem ustawiając na ręczniku - przykrywając nim i tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów