Porzeczkowy chutney
Rozprawiłam się nareszcie z porzeczkami - ciężka była to przeprawa, ale jakoś się udało i na półce z przetworami przybyło sporo słoików.
Poniższy przepis wyszukałam na Wielkim Żarciu, gdzie nosił nazwę keczupu z czerwonej porzeczki. Keczupu to raczej nie przypomina, więc przemianowałam ten pyszny sosik na chutney. Pasuje świetnie do camemberta, będzie też dobrze komponował się z pieczonym drobiem lub nawet delikatną białą rybą.
Składniki:
1 kg czerwonych porzeczek
1/2 kg cukru
1/2 szklanki octu winnego lub zwykłego (polecam raczej winny)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
na czubek łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Wszystkie składniki wymieszaj i smaż razem przez około 20-25 minut.
Gorącym sosem napełnij słoiki, zakręć i postaw do góry dnem aż do ostygnięcia.