Porzeczkowy chutney

Rozprawiłam się nareszcie z porzeczkami - ciężka była to przeprawa, ale jakoś się udało i na półce z przetworami przybyło sporo słoików.

Poniższy przepis wyszukałam na Wielkim Żarciu, gdzie nosił nazwę keczupu z czerwonej porzeczki. Keczupu to raczej nie przypomina, więc przemianowałam ten pyszny sosik na chutney. Pasuje świetnie do camemberta, będzie też dobrze komponował się z pieczonym drobiem lub nawet delikatną białą rybą.

Składniki:

1 kg czerwonych porzeczek

1/2 kg cukru

1/2 szklanki octu winnego lub zwykłego (polecam raczej winny)

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonych goździków

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

na czubek łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Wszystkie składniki wymieszaj i smaż razem przez około 20-25 minut.

Gorącym sosem napełnij słoiki, zakręć i postaw do góry dnem aż do ostygnięcia.

Zdjęcie - Porzeczkowy chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Dżem figowy
3

Dżem figowy

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

1486.Frużelina malinowa
5

1486.Frużelina malinowa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Frużelina wiśniowa
4

Frużelina wiśniowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Frużelina  wiśniowa
4

Frużelina wiśniowa

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Maliny w  syropie
8

Maliny w syropie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mała Pavlova z powidłami agrestowymi
2

Mała Pavlova z powidłami agres…

sunshine sunshine
demonki kuchenne