Porzeczkowy chutney

Rozprawiłam się nareszcie z porzeczkami - ciężka była to przeprawa, ale jakoś się udało i na półce z przetworami przybyło sporo słoików.

Poniższy przepis wyszukałam na Wielkim Żarciu, gdzie nosił nazwę keczupu z czerwonej porzeczki. Keczupu to raczej nie przypomina, więc przemianowałam ten pyszny sosik na chutney. Pasuje świetnie do camemberta, będzie też dobrze komponował się z pieczonym drobiem lub nawet delikatną białą rybą.

Składniki:

1 kg czerwonych porzeczek

1/2 kg cukru

1/2 szklanki octu winnego lub zwykłego (polecam raczej winny)

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonych goździków

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

na czubek łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Wszystkie składniki wymieszaj i smaż razem przez około 20-25 minut.

Gorącym sosem napełnij słoiki, zakręć i postaw do góry dnem aż do ostygnięcia.

Zdjęcie - Porzeczkowy chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy