Portugalskie tapas

Portugalskie tapas
Tapas to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do wina lub piwa w barach Hiszpanii i Portugalii. Mogą być podawane na zimno jak i na ciepło, zwykle jednak serwowane są w taki sposób, by można było jeść je wykałaczkami. Tapasem mogą być zarówno oliwki w miseczce, pokrojony ser lub wędlina, jak i np. miniklopsiki albondigas lub patatas bravas.
Dziś chciałam pokazać Wam tapas podobne to tych, które podano nam w jednym z lizbońskich barów jako dodatek do wina. Są to małe kanapeczki z pastą z sardynek i rozmaitymi dodatkami.
Na zdjęciu zamieściłam także przywiezioną z Lizbony moirę – ciemną wędlinę o dość zaskakującym smaku, wyrabianej z wieprzowego mięsa i podrobów z dodatkiem czerwonego wina (stąd kolor).


Zdjęcie - Portugalskie tapas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PORTUGALSKIE TAPAS
  • 1 długa bagietka,
  • pasta z sardynek,
  • kilka cienkich plasterków chorizo,
  • kilka filecików anchois,
  • kilka plasterków ogórka konserwowego,
  • czarne oliwki bez pestek,
  • pomidorki koktajlowe

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bagienkę pokroić na małe kromki i opiec w piekarniku na złocisty kolor (około 7 minut). Ostrożnie wyjąć i wszystkie posmarować pastą z sardynek.
Na jedną część kanapek nałożyć po plasterku chorizo i połówce oliwki, spiąć wykałaczką (jak na zdjęciu).
Na drugą część nałożyć filecik anchois i połówkę pomidorka, spiąć wykałaczką.
Na trzecią część nałożyć plaster konserwowego ogórka i oliwkę, również spiąć wykałaczką.

Dodatkowo warto podać oliwki w miseczce, pokrojoną wędlinę i sery.


Zdjęcie - Portugalskie tapas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lizbońska zatoka portowa:

Zdjęcie - Portugalskie tapas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów