Pora na Pappardelle Carbonara
Lżejsza wersja klasycznej carbonary, zamiast boczku szynka parmeńska, ograniczona ilość jajek i dodatek duszonego pora. Szybkie i nieprawdopodobnie smaczne danie. Parmigiano i prosciutto - dwie najlepsze rzeczy jakie miasto Parma dało światu. W miejsce bazylii można użyć również świeżej rukoli jeśli ktoś woli bardziej wyrazisty smak.
Pora kroimy w plastry i podsmażamy na maśle ok 10 minut, następnie dodajemy 5 łyżek wody i przykrywamy. Dusimy do momentu aż por będzie miękki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Śmietankę mieszamy z jajami i dodajemy do podduszonego pora, ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy parmezan. Do gotującej się wody dodajemy płaską łyżkę soli i dwie łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy makaron i gotujemy wg czasu wskazanego na opakowaniu. Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy i przerzucamy do sosu, bez hartowania w zimnej wodzie, zwiększamy ogień pod sosem do średniego i gotujemy makaron jeszcze 5 minut.
W międzyczasie plastry szynki parmeńskiej wrzucamy do opiekacza na 3 minuty, podpieczoną szynkę łamiemy na kawałki i dodajemy do makaronu. Przekładamy na talerz i dodajemy bazylię. Skrapiamy oliwą.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 250g makaronu pappardelle (ew. tagliatelle)
- 400ml śmietanki 30%
- 2 duże pory
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 80g startego parmezanu
- 80g masła
- 2 jajka
- świeża bazylia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Pora kroimy w plastry i podsmażamy na maśle ok 10 minut, następnie dodajemy 5 łyżek wody i przykrywamy. Dusimy do momentu aż por będzie miękki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Śmietankę mieszamy z jajami i dodajemy do podduszonego pora, ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy parmezan. Do gotującej się wody dodajemy płaską łyżkę soli i dwie łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy makaron i gotujemy wg czasu wskazanego na opakowaniu. Kiedy makaron jest gotowy, odcedzamy i przerzucamy do sosu, bez hartowania w zimnej wodzie, zwiększamy ogień pod sosem do średniego i gotujemy makaron jeszcze 5 minut.
W międzyczasie plastry szynki parmeńskiej wrzucamy do opiekacza na 3 minuty, podpieczoną szynkę łamiemy na kawałki i dodajemy do makaronu. Przekładamy na talerz i dodajemy bazylię. Skrapiamy oliwą.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));