Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Zdjęcie - Popękane ciasteczka czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Święta już bardzo blisko, w końcu tylko dwa dni zostały do wigilii... Nie wiem kiedy ten czas tak szybko minął, ale bardzo się cieszę bo Święta Bożego Narodzenia są najwspanialszym czasem w roku :-) Większość prezentów już zapakowane, ale dzisiaj jeszcze upiekłam wspaniałe popękane ciasteczka czekoladowe na prezenty dla rodziny. Te ciasteczka są cudowne! Mają intensywny czekoladowy smak, na wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie i ciągnące... Mmmm pycha! :-) Bardzo polecam, są szybkie w przygotowaniu i spokojnie zdążycie je jeszcze zrobić :-) Ciastka są genialne, nie potrzeba żadnej okazji do ich zrobienia.

Składniki na ok. 35-40 ciasteczek:
  • 120g. miękkiego masła
  • niecałe 2 szklanki cukru
  • 2 i pół tabliczki gorzkiej czekolady (250g.)
  • 3 jajka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • ok. 2/3 szklanki cukru pudru (do obtoczenia)

Wykonanie:
Czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy. Kiedy czekolada będzie trochę wystudzona dodawać stopniowo ją do masy maślanej cały czas miksując. Dodawać po jednym jajku, miksując po dodaniu każdego. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodawać stopniowo suche składniki do masy czekoladowo-maślanej cały czas miksując. Masa będzie się wydawać za "luźna" na formowanie ciastek, ale tak ma być. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1,5h aby masa stwardniała (ja zostawiłam na całą noc).
Po tym czasie wyjąć miskę z lodówki, z masy formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i dokładnie obtoczyć w cukrze pudrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
Piec w 175 stopniach 10 minut. Ciastka będą wyglądały jakby nie były jeszcze upieczone, ale tak ma być. Wyjąć z piekarnika, zostawić 5 minut na blaszce, następnie zdjąć łopatką na kratkę i zostawić do wystudzenia.

Kategorie przepisów