Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe
Postanowiłam, że oprócz stałej pozycji, jaką są kruche ciasteczka z dżemem, co roku będę piekła też jakieś nowe. Dwa lata temu były to cranberry noel, rok temu ciasteczka mleczne, a w tym – chocolate crinkles, czyli popękane ciasteczka czekoladowe z przepisu Bajaderki.
Od dawna miałam na nie ochotę. Wyglądają tak fajnie :) I w końcu mogłam przekonać się, że są również przepyszne: słodkie, mocno czekoladowe i delikatnie miękkie w środku. Kto jeszcze nie robił, temu gorąco polecam :)

Zdjęcie - Popękane ciasteczka czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE
225g gorzkiej czekolady (ja dałam 200g),
110g masła,
2/3 szklanki cukru,
3 duże jajka,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (zastąpiłam kilkoma kroplami aromatu rumowego),
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 2/3 szklanki mąki,
szczypta soli (zapomniałam dodać),
+ cukier puder do obtoczenia

Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawić, by masa nieco przestygła.
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii/aromat, masę czekoladową i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dobrze wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny lub nawet na całą noc (ja schładzałam całą noc) – ciasto powinno mocno zgęstnieć.
Cukier puder wysypać na talerz. Ze schłodzonej masy odrywać łyżeczką kawałki i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w cukrze pudrze i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach przez ok. 10 minut. Ciasteczka przy wyjęciu z pieca powinny być jeszcze miękkie, dlatego trzeba odczekać 2-3 minuty i dopiero wtedy kłaść je na kratce do wystudzenia. Zbyt długo pieczone ciastka robią się twarde.


Z podanej ilości składników wychodzi ok. 45 sztuk.


Zdjęcie - Popękane ciasteczka czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów