Popcorn w karmelowej skorupce
Nastroje od rana mocno imprezowe, dlatego specjalnie dla wszystkich balujących na domówkach przepis na szybki popcorn w karmelowej słodko-słonej skorupce. Ale uwaga! ma jedną wadę- znika w ekspresowym tempie :)
/ przepis własny, wychodzi 1 duża miska popcornu/
- paczka ziaren kukurydzy - 2 łyżki oleju - 100 g cukru trzcinowego - 40 ml wody - 40 ml syropu z agawy - 50 g masła - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, wsypać ziarna kukurydzy. Zamknąć pokrywkę i czekać, gdy przestanie "strzelać" ( po ok. 8 minutach) to znak, że popcorn jest już gotowy. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią uprażoną kukurydzę.
W rondelku rozgrzać masło, syrop, cukier, sól, ekstrakt i wodę. Następnie polać tak powstałą mieszaniną popcorn. Wymieszać szpatułką, aby syrop okleił całość. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C . (z termoobiegiem) i piec w nim popcorn przez ok. 12 minut. Od czasu do czasu mieszając szpatułką, aby równo się podpiekł. Gdy będzie już gotowy należy przełożyć go do miski. Zastygający syrop skleja uprażone ziarna, dlatego najlepiej jeszcze ciepły popcorn przesypać do miski. Smacznego!
...................
Już za chwileczkę Nowy Rok, dlatego korzystając z okazji chciałabym Wam życzyć ...
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze ______________________________♥____________________________