Poncz z owoców tropikalnych
Upalnie, sennie, leniwie. Po całym dniu spędzonym na opalaniu się i taplaniu w wodzie na przemian, nabrałam ochoty na jakiegoś egzotycznego drinka :)
PONCZ Z OWOCÓW TROPIKALNYCH
(na 6 porcji)
1 małe dojrzałe mango,
4 łyżki soku z limonki,
1 łyżeczka drobno startego, świeżego imbiru,
1 łyżka jasnego brązowego cukru,
1 ¼ szklanki soku pomarańczowego,
1 ¼ szklanki soku z ananasa,
niecałe ½ szklanki rumu,
pokruszony lód
do dekoracji szklanek: plasterki limonki, pomarańczy, ananasa lub karamboli
Mango obrać, wyjąć pestkę i pokroić miąższ. Razem z sokiem z limonki, imbirem i cukrem zmiksować na gładko przy pomocy blendera. Dodać sok pomarańczowy, sok z ananasa i rum. Jeszcze raz zmiksować.
Do szklanek nałożyć po trochę pokruszonego lodu i zalać go napojem. Ozdobić drink plasterkami owoców.
Przepis pochodzi z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”. Według rady zawartej pod przepisem, drink można także podać w wysokich szklankach, uzupełniając je piwem imbirowym, co uwydatni jego imbirowy smak.
PONCZ Z OWOCÓW TROPIKALNYCH
(na 6 porcji)
1 małe dojrzałe mango,
4 łyżki soku z limonki,
1 łyżeczka drobno startego, świeżego imbiru,
1 łyżka jasnego brązowego cukru,
1 ¼ szklanki soku pomarańczowego,
1 ¼ szklanki soku z ananasa,
niecałe ½ szklanki rumu,
pokruszony lód
do dekoracji szklanek: plasterki limonki, pomarańczy, ananasa lub karamboli
Mango obrać, wyjąć pestkę i pokroić miąższ. Razem z sokiem z limonki, imbirem i cukrem zmiksować na gładko przy pomocy blendera. Dodać sok pomarańczowy, sok z ananasa i rum. Jeszcze raz zmiksować.
Do szklanek nałożyć po trochę pokruszonego lodu i zalać go napojem. Ozdobić drink plasterkami owoców.
Przepis pochodzi z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”. Według rady zawartej pod przepisem, drink można także podać w wysokich szklankach, uzupełniając je piwem imbirowym, co uwydatni jego imbirowy smak.