Pomysłowe udka po meksykańsku

Pomysłowe udka po meksykańsku
Zdjęcie - Pomysłowe udka po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chociaż udka z kurczaka pojawiają się na naszych stołach często to jednak zwykle przygotowujemy je w tradycyjny sposób. Tak podane mięso w końcu może nam się znudzić warto więc starać się wykorzystywać nowe przepisy i poznawać inne smaki. Kurczaka można przyrządzić na różne sposoby, za każdym razem uzyskując całkowicie inne danie. Taki jest właśnie poniższy przepis na udka po meksykańsku – podawane z aromatycznym sosem i dodatkami. Pojawia się tutaj oczywiście niezbędna w daniach meksykańskich kukurydza ale też wiele innych warzyw – pomidory, cebula, papryka i czosnek. Smak całości idealnie uzupełniają przyprawy, dzięki którym danie jest właściwie zbilansowane i dlatego tak dobrze smakuje. Sprawdzi się szczególnie jako smaczny obiad lub pożywna kolacja.

Zdjęcie - Pomysłowe udka po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Obiad
Kuchnia: Meksykańska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godz.
Kalorie: 300 kcal

Udka po meksykańsku to pyszny sposób na wykorzystanie udek na których gotowaliśmy rosół. Sprawdź nasz banalnie prosty przepis.

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka

  • 4 łyżki miodu

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

  • niewielka ilość przyprawy do kurczaka.

  • Na sos
  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 duża czerwona papryka

  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 puszka pomidorów

  • sól i pieprz do smaku

  • słodka mielona papryka do smaku

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
  • Przygotowania zaczynamy od dokładnego oczyszczenia, umycia i osuszenia mięsa.
  • Udka nacieramy następnie przyprawami i papryką i układamy w formie do pieczenia, dodajemy olej i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni C, pod koniec pieczenia smarujemy udka miodem. Mięso powinno być miękkie.
  • Przygotowujemy warzywa: paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w małe kawałki. Czosnek i cebule obieramy, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną olejem patelnię, przesmażamy.
  • Dodajemy pomidory z puszki i kawałki papryki. Dusimy aż do miękkości i wówczas dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
  • Upieczone wcześniej udka polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami (ziemniaki, bagietka, zestaw surówek). Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Like us on Facebook

Kategorie przepisów