Pomysłowe udka po meksykańsku
Chociaż udka z kurczaka pojawiają się na naszych stołach często to jednak zwykle przygotowujemy je w tradycyjny sposób. Tak podane mięso w końcu może nam się znudzić warto więc starać się wykorzystywać nowe przepisy i poznawać inne smaki. Kurczaka można przyrządzić na różne sposoby, za każdym razem uzyskując całkowicie inne danie. Taki jest właśnie poniższy przepis na udka po meksykańsku – podawane z aromatycznym sosem i dodatkami. Pojawia się tutaj oczywiście niezbędna w daniach meksykańskich kukurydza ale też wiele innych warzyw – pomidory, cebula, papryka i czosnek. Smak całości idealnie uzupełniają przyprawy, dzięki którym danie jest właściwie zbilansowane i dlatego tak dobrze smakuje. Sprawdzi się szczególnie jako smaczny obiad lub pożywna kolacja.
Danie: Obiad
Kuchnia: Meksykańska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 1 godz.
Kalorie: 300 kcal
Udka po meksykańsku to pyszny sposób na wykorzystanie udek na których gotowaliśmy rosół. Sprawdź nasz banalnie prosty przepis.
Składniki:4 udka z kurczaka
4 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
niewielka ilość przyprawy do kurczaka.
- Na sos
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów
sól i pieprz do smaku
słodka mielona papryka do smaku
olej do smażenia
- Przygotowania zaczynamy od dokładnego oczyszczenia, umycia i osuszenia mięsa.
- Udka nacieramy następnie przyprawami i papryką i układamy w formie do pieczenia, dodajemy olej i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni C, pod koniec pieczenia smarujemy udka miodem. Mięso powinno być miękkie.
- Przygotowujemy warzywa: paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w małe kawałki. Czosnek i cebule obieramy, kroimy i wrzucamy na rozgrzaną olejem patelnię, przesmażamy.
- Dodajemy pomidory z puszki i kawałki papryki. Dusimy aż do miękkości i wówczas dodajemy odsączoną kukurydzę, doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
- Upieczone wcześniej udka polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami (ziemniaki, bagietka, zestaw surówek). Smacznego!
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoLike us on Facebook