Pomidorowe risotto
Składniki:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
25g masła
1 drobno posiekana cebula (użyłam pora)
250g ryżu arborio
500 ml bulionu z kurczaka
250g passaty pomidorowej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki posiekanej bazylii
Wykonanie:
Rozgrzej ciężki rondel na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek, masło, cebulę, dopraw solą morską. Smaż do zeszklenia cebuli mieszając okazjonalnie. Dodaj ryż i mieszaj kilka minut aż ziarna będą błyszczące. Zwiększ ogień do maksimum, dodaj bulion, passatę pomidorową i 375ml wrzącej wody. Doprowadź do wrzenia mieszając okazjonalnie. Zredukuj temperaturę do niskiej, przykryj i gotuj przez 15-20 minut lub aż do zmięknięcia ryżu. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, a następnie bazylię ciągle mieszając.