Pomarańczowo-waniliowe miniserniczki

Pomarańczowo-waniliowe miniserniczki

Cześć,

Nie lubię marnowania pozostałości po wypiekach dlatego wystarczającą inspiracją do poniższego przepisu była stojąca w lodówce połowa kubełka sera do sernika. W połączeniu zaledwie z paroma składnikami można z tego stworzyć lekki deser. Zapraszam Was na pomarańczowo-wanliowe miniserniczki.

Zdjęcie - Pomarańczowo-waniliowe miniserniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 13 serniczków):

  • 500 gram sera na sernik,
  • 3 jajka,
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 małe cukry wanilinowe,
  • skórka starta z jednej pomarańczy,
  • pare kropki olejku pomarańczowego do ciast,
  • ew. owoce do ozdoby.

Jeśli lubicie słodkie desery, proponuję dorzucenie jeszcze 1/3 szklanki cukru kryształu.

Zdjęcie - Pomarańczowo-waniliowe miniserniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pomarańczowo-waniliowe miniserniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pomarańczowo-waniliowe miniserniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Ser, jajka, mąkę, olejek oraz cukry miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Przekładamy ją do foremek. Miniserniczki ozdabiamy świeżo startą skórką z pomarańczy, wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni aż masa stężeje i ciasto zacznie nieco odchodzić od foremek.
  • Całość możemy ozdobić owocami lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Gosia

Reklamy

Kategorie przepisów