Pomarańczowo-waniliowe miniserniczki
Cześć,
Nie lubię marnowania pozostałości po wypiekach dlatego wystarczającą inspiracją do poniższego przepisu była stojąca w lodówce połowa kubełka sera do sernika. W połączeniu zaledwie z paroma składnikami można z tego stworzyć lekki deser. Zapraszam Was na pomarańczowo-wanliowe miniserniczki.
Składniki (na 13 serniczków):
- 500 gram sera na sernik,
- 3 jajka,
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 małe cukry wanilinowe,
- skórka starta z jednej pomarańczy,
- pare kropki olejku pomarańczowego do ciast,
- ew. owoce do ozdoby.
Jeśli lubicie słodkie desery, proponuję dorzucenie jeszcze 1/3 szklanki cukru kryształu.
Making-of:
- Ser, jajka, mąkę, olejek oraz cukry miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przekładamy ją do foremek. Miniserniczki ozdabiamy świeżo startą skórką z pomarańczy, wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni aż masa stężeje i ciasto zacznie nieco odchodzić od foremek.
- Całość możemy ozdobić owocami lub bitą śmietaną.
Smacznego!
Gosia
Reklamy