Pomarańczowe pancakes
Doskonałe biszkoptowe placuszki o smaku pomarańczy jako dodatek do obiadku lub na śniadanko , świetnie smakują z miodem lub z dżemem owocowym. Ja osobiście lubię z dżemem choć dzieci wolą z miodem lub cukrem pudrem wszystkie zostały zjedzone.
2 SZKLANKI MLEKA
1 JAJKO
2 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
2 ŁYŻKI WANILIOWEGO
½ SZKLANKI ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTEGO SOKU Z POMARAŃCZY
OTARTA SKÓRKA Z POMARAŃCZY
4 ŁYŻKI STOŁOWE OLEJU
Dodatki: dżem, mód, cukier puder
Do miski wlać mleko, sok z pomarańczy,olej, wbić jajko i roztrzepać – następnie cukier waniliowy, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę i proszek wymieszać wszystko na jednolita masę i smażyć na patelni teflonowej można odrobinę posmarować pędzelkiem moczonym w tłuszczu choć to nie jest konieczne. Smażyć na malutkim ogniu na rumiano z obu stron.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...