Pomarańczowe babeczki z czekoladą
Te aromatyczne babeczki robiłam dwa razy pod rząd. Upiekłam je z myślą o szkolnym pojemniku na śniadanie mojego syna, który notorycznie przynosi kanapki - oczywiście nie tknięte. Upiekłam więc babeczki z nadzieją, że może coś, co nie jest kanapką będzie miało „wzięcie”.
Po upieczeniu zjadłam jedną, aby spróbować, czy są jadalne. Mmmm - pomyślałam - całkiem, całkiem wyszły te babeczki:) Po czym włożyłam do zamrażarki pakowane po dwie jako gotowe szkolne porcje. Te małe pyszności nie dawały mi spokoju i po południu wyjęłam z zamrażarki naręcze zamrożonych na kość babeczek, rozgrzałam piekarnik (z braku kuchenki mikrofalowej) i rozmroziłam małe co nieco na podwieczorek. Dziecku do szkoły ostały się dwie sztuki ...
Cóż, upiekłam ponownie następnego dnia:)
Pomarańczowe babeczki z czekoladą
14-15 szt
100 g miękkiego masła
170 g cukru
2 jajka
skórka otarta z jednej sporej pomarańczy
180 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. mleka
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wsypywać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Zaczynając i kończąc na mace. Po każdym dodatku lekko zmiksować. Na koniec wmieszać czekoladę. Papilotki muffinkowe napełnić do 3/4 wysokości masą i piec 25 min w temp. 175 C.