Pomarańcze w whisky
Na Sylwestrowy wieczór proponuję Wam delikatnie alkoholowy deser, ponownie z książki "Kuchnia śródziemnomorska".
Składniki dla 2 osób:
4-5 pomarańczy (zależnie od wielkości)
1,5 szklanki cukru
pół szklanki whisky
laska wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
bita śmietana
Pomarańcze podziel na cząstki. Jeśli masz czas i ochotę, możesz obrać je z błonki, mnie szczerze mówiąc nie chciało się ;) Ułóż je w płaskim naczyniu.
Zagotuj w garnku szklankę wody z dodatkiem szklanki cukru i wanilią. Kiedy dojdzie do wrzenia, gotuj jeszcze 10 minut, następnie dodaj whisky i zalej pomarańcze. Poczekaj, aż płyn ostygnie i wstaw całość na jakieś 2 godziny do lodówki.
Skórkę z pomarańczy pokrój na cieniutkie paseczki. Gotuj ją przez jakies 10 minut, następnie osusz i przesmaż z dodatkiem pół szklanki cukru.
Wyjmij pomarańcze z zalewy, ułóż w pucharku, ozdób bitą śmietaną i usmażoną skórką pomarańczową.
W Nowym Roku 2008 życzę Wam smakowitych potraw, odkrywania nowych smaków, i samych udanych wypieków! Oraz oczywiście szampańskiej zabawy dzisiejszej nocy!