Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa to prosty sposób, żeby sprawić, że wypieki będą jeszcze lepsze! Można zrobić ją przynajmniej na kilka sposobów w zależności od tego, do czego będziecie jej używać. Nada się idealnie do dekoracji kruchych ciasteczek lub pierników, wyciskania fantazyjnych wzorków na ptysiach czy babeczkach, udekorowania tortu w stylu drip cake czy wykończenia murzynka lub wuzetki.

Zdjęcie - Polewa czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polewa czekoladowa do ozdoby tortu

Ten typ polewy czekoladowej idealnie nada się do zrobienia ozdoby tortu w stylu drip cake, czyli długich cienkich strużek. Jak dokładnie to zrobić, możecie zobaczyć na moim Instagramie w podpiętych relacjach. Jeśli nie lubicie kokosowego aromatu wybierzcie olej kokosowy bezzapachowy (tłoczony na ciepło, rafinowany).

50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego

Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia. Żeby przygotować kąpiel wodną potrzebujemy garnek z wodą, na który kładziemy miskę. Dno miski nie możne dotykać wody. Do miski wkładamy czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewamy całość. Dzięki takiej metodzie mamy pewność, że nie przegrzejemy czekolady. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia, ponieważ tortów nie można dekorować ciepłą polewą. Chłodną polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego lub małego woreczka strunowego. Obcinamy mały rożek worka, wyciskamy polewę na brzeg tortu.

Zdjęcie - Polewa czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Polewa czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Polewa czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polewa czekoladowa na ciasto 

Aksamitna polewa czekoladowa idealna do oblewania ciasta i tortów (w całości).

150 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady

Kremówkę zagotowujemy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i zalewamy gorącą kremówką. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 min. Po tym czasie mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia czekolady. Jeśli mimo mieszania w polewie dalej są kawałki czekolady, całość można zmiksować ręcznym blenderem.

Zdjęcie - Polewa czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Polewa czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polewa czekoladowa z kakao

Smak mojego dzieciństwa, taką polewę moja mama robiła do murzynka :)

100 g masła
5 łyżek mleka
5-6 łyżek cukru
3 łyżki kakao (lub 4 łyżki jeśli polewa ma być gęstsza)

Do garnka wkładamy masło, mleko i cukier. Rozpuszczamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy masło jest płynne i cukier się rozpuścił, zestawiamy z ognia. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia. Jeśli mimo mieszania w polewie dalej są grudki kakao, całość można zmiksować ręcznym blenderem.

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Przepisy z tych kategorii

Kolorowa czekoladowa polewa do babki

Kolorowa czekoladowa polewa do…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Klasyczny majonez z dodatkiem ostropestu

Klasyczny majonez z dodatkiem…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Dressing czosnkowo-estragonowy

Dressing czosnkowo-estragonowy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Domowa pasta/kostka rosołowa
3

Domowa pasta/kostka rosołowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem orzechowy
2

Krem orzechowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Marynata słodka papryka
2

Marynata słodka papryka

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Marynata miód-musztarda
2

Marynata miód-musztarda

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Marynata ostra papryka
2

Marynata ostra papryka

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Masło z awokado

Masło z awokado

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Majonez

Majonez

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Smalec domowy z jabłkiem i majerankiem
1

Smalec domowy z jabłkiem i maj…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Jak zrobić grzanki do zupy/sałatki?
1

Jak zrobić grzanki do zupy/sał…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!