Polędwiczki z truskawkami

Polędwiczki z truskawkami
Truskawki jako dodatek do mięsa? A dlaczego nie? Rok temu robiłam kurczakowe ragout z owocami, w skład którego wchodziły m.in. truskawki. Pomysł sprawdził się, więc tym razem wypróbowałam przepis z czerwcowego „Poradnika Domowego” na polędwiczki.
Co tu dużo mówić – wyszły bardzo smaczne i ci, którzy lubią połączenie mięso + owoce, na pewno będą zadowoleni :)

Zdjęcie - Polędwiczki z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

POLĘDWICZKI Z TRUSKAWKAMI
500g polędwiczek wieprzowych,
350g truskawek,
4 łyżki białego wytrawnego wina,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka cukru,
1-2 listki szałwii,
pieprz i sól

Truskawki umyć, osączyć i oderwać szypułki. Połowę pokroić w kostkę, a połowę w grube plastry, które następnie oprószyć cukrem i zostawić, by puściły sok.
Polędwiczki pokroić na dość grube plastry, lekko rozklepać, oprószyć solą i pieprzem. Krótko obsmażyć z obu stron na oliwie. Wlać sok, który puściły truskawki, dodać pokrojone w kostkę owoce, podlać mięso winem, powoli zagotować. Dodać masło, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i jeszcze przez chwilę dusić. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną szałwię i pozostałe owoce, delikatnie wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut, aby smaki się przegryzły.

Można podawać z ryżem, kuskusem albo kulkami ziemniaczanymi oraz sałatką :)

Zdjęcie - Polędwiczki z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów