Podwójnie muffiny czekoladowe
Ci którzy zaglądają na naszego facebooka, pewnie zauważyli zdradliwego posta o zepsutej urodzinowej niespodziance...
Faktycznie tak było. Zmieniałem ostatnio pierwszą cyferkę w wieku na o numer wyższą, a Aga postanowiła zamiast tortu zrobić te muffiny. Pomysł dobry, tylko spaliła go publikując przedwcześnie status na facebooku :).
Przepis pochodzi z bloga Call me cupcake, jeśli go nie znacie, to warto się zainteresować, bo sporo tam ciekawych rzeczy.
For English version roll down... Potrzebne będzie:
- 300 gramów mąki
- 80 gramów kakao
- łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- ćwierć łyżeczki soli
- 200 gramów drobnego cukru
- 100 gramów roztopionego masła
- 250 ml. maślanki
- 2 duże jaja
- 150 gramów ciemnej czekolady posiekanej w drobną kostkę
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a formę do muffinów wykładamy papilotkami. W dużej misie mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej mieszamy cukier, roztopione masło, maślankę i jaja. Gdy w obu misach składniki się połączą dodajemy suche do mokrych i ponownie mieszamy, ale niezbyt długo, tylko do ujednolicenia. Na koniec dosypujemy 3/4 posiekanej czekolady i jeszcze raz mieszamy. Resztę czekolady zostawiamy do posypania.
Nakładamy do papilotek, niemal do krawędzi, bo muffiny urosną tylko nieznacznie, posypujemy resztą czekolady i pieczemy 18-21 minut.
Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga
Double chocolate muffins
You will need:
- 300 g rams all purpose flour
- 80 grams cocoa powder
- 1 tablespoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/4 teaspoon salt
- 200 grams granulated sugar
- 100 grams butter, melted
- 250 ml buttermilk
- 2 large eggs
- 150 g dark chocolate, coarsely chopped
Text:Aga