Podwójnie czekoladowe muffinki z marshmallows
Znalazłam w internecie, na blogu Blue Spoon, strasznie mi się spodobały i postanowiłam je wypróbować.
70 g masła
6 łyżek ciemnego, gorzkiego kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej - ok 50 g
ok. 200 g brązowego cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
300 ml mleka
ok. 340 g mąki
mini marshmallows
Najpierw rozpuściłam masło i odstawiłam do przestygnięcia. Posiekałam czekoladę - powinny być spore kawałki. Mąkę wymieszałam z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
W sporej misce wymieszałam jajka i mleko. Następnie dodałam do nich masło. Dosypałam suche składniki i wymieszałam. Na koniec dorzuciłam czekolady i bardzo delikatnie wymieszałam całość - tak by kawałki czekolady były dobrze wyczuwalne.
Masę przełożyłam do papilotek, ale tylko do połowy wysokości. Do każdej papilotki wetknęłam po kilka marshmallows (ile się zmieści). Zalałam resztą masy. Powinno wyjść ok. 12 standardowych muffinek, które piekłam przez 22-25 minut w 175 stopniach C.
Następnym razem wrzucę marshmallows na dno i zaleję ciastem, może nie wypłyną. No i poszukam dużych pianek.