Podpłomyki
Jakoś musimy sobie teraz radzić w kwestii gotowania posiłków dla całej rodziny, bez zbytniego wymyślania, a z kreatywnym wykorzystaniem tego co mamy w lodówce, kuchennych szafkach czy spiżarni. Nie spodziewajcie się teraz wymyślnych przepisów, postaram się podrzucić Wam kilka propozycji na proste dania z tego co wszyscy zgromadziliśmy w ramach pospolitego ruszenia na sklepy w czasie ogłoszenia pandemii koronawirusa. I jako znana propagatorka domowego pieczywa ? przedstawiam Wam podpłomyki, które przygotowywano na długo zanim oswojono sobie drożdże i zaczęto wykorzystywać je do produkcji chleba. Podpłomyk to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka, przygotowywanego z mąki i wody, pieczonego na żarze, mocno rozgrzanych w ognisku kamieniach, a także na blasze umieszczonej nad ogniem. W domowych warunkach do przygotowania placków wystarczy mocno rozgrzana sucha patelnia. Zachęcam Was do przygotowania takiego pieczywa jako alternatywy dla chleba, świetnie smakuje z hummusem lub innymi warzywnymi pastami.
Składniki:
150 g mąki pszennej typ 750
125 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę jednocześnie mieszając. Ciasto możemy wyrabiać mikserem lub ręcznie. Ciasto powinno stworzyć zwartą kulę, być sprężyste i nie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto odkładamy na kilkadziesiąt minut aby odpoczęło. Po tym czasie na podsypanym mąką blacie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy kulkę, następnie wałkujemy na cienki placek. Placki pieczemy na mocno rozgrzanej suchej patelni z obydwu stron.