Po swiatecznie

Po swiatecznie
Zdjęcie - Po swiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Choc w kalendarzu juz maj ja ciegle jeszcze pozostaje w swiatecznej atmosferze kwietnia. Przez miniony tydzien nie znalazlam czasu by napisac tu cokolwiek, dlatego z lekkim opoznieniem dziele sie przepisem na pyszna babke.
Przed Wielkanoca poszukiwalam idealnej babki. W moim piekarniku wyrastaly rozne, duze i male, ale zadna nie zaslugiwala na miano babki swiatecznej. Ta, ktora w koncu zagoscila na naszym stole z powodzeniem moze byc wypiekana i na codzien i od swieta. Czekoladowa, wilgotona z lekkim porzeczkowym posmakiem, jednym slowem pyszna. Tak wlasnie okreslila ja moja rodzina choc moze nie byla tak idealna jak tego oczekiwalam. Z czystym sumieniem moge ja jednak polecic Wam do popoludniowej herbatki.
Niestety polukrowalam ja tradycyjnym lukrem zamiast czekolada i odebralam jej caly urok.

Zdjęcie - Po swiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladowa babka z dzemem

skladniki:
2 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 szklanki maki
1/2 szklanki kwasnej smietany ( dalam 180ml)
1 lyzeczka sody
1 sloik dzemu agrestowego (dalam porzeczkowy)
100g gorzkiej czekolady

wykonanie:
Margaryne ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka, a nastepnie po kolei make, dzem i smietane z soda.
Na koncu dodajemy rozpuszczona w kapieli wodnej i przestudzona czekolade.
Wszystko mieszamy i wylewany do foremki nasmarowanej tluszczem.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po 20 minutach zwiekszamy temperature do 180°C.
Po upieczeniu i wystudzeniu babke dekorujemy czekolada.
Smacznego!

Kategorie przepisów