Po co piekę chleb?

Po co piekę chleb?

Zdjęcie - Po co piekę chleb? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekę chleb dla słów Mama, ty pieczesz najlepszy chleb na świecie!
Wczoraj, mój syn wyjął z szuflady wielki nóż i upiłował sobie wielką pajdę świeżego, pachnącego chleba. Nie zliczę, ile zdrowasiek zmówiłam, żeby sobie palców nie obciął:)
Z zaciętym wyrazem twarzy, w skupieniu ukroił sobie swoją pierwszą w życiu kromkę chleba. Na zdjęciu tego nie widać, ale kromka w najcieńszym miejscu miała 1 cm, a w najgrubszym 2 cm grubości. Gdy dokończył piłowanie, odetchnęłam z ulgą, dumna i szczęśliwa.
Krzyś triumfalnie pokazał mi pajdę, po czym posmarował ją masłem i pochłonął ze smakiem. Ale dobre mama!
Czyż dla takich chwil nie warto samemu piec chleba w domu? Jedno wiem - że długo jeszcze będę piekła chleb - dopóki starczy mi sił:)

Zdjęcie - Po co piekę chleb? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Po co piekę chleb? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chleb na zakwasie z mieszanych mąk

150 g aktywnego zakwasu żytniego
75 g mąki żytniej razowej (2000)
175 g mąki pszennej (650)
170 ml letniego mleka

50 g mąki kukurydzianej
250 g mąki pszennej (650)
25 g świeżych drożdży
170 - 200 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli

Zakwas, mąki i mleko wymieszać w misce rózgą . Przykryć folią i odstawić na około 8 godz. w temp. pokojowej. Czyli czynność tą wykonujemy rano lub wieczorem, w zależności od planu dnia. Dodany tutaj zakwas powinien podnieść ciasto. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, pszenną, pokruszone drożdże, wodę i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Teraz dodajemy sól i znów miksujemy, aby otrzymać dobrze wymieszane ciasto. Nie będzie to kula, ale będzie nieco się odrywać od ścianek miski.
Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Trwa to od 1 godz. do 1,5 godz. Wyrośnięty chleb przekładamy do koszyka do wyrastania z dobrze omączoną ściereczką lub do długiej keksówki natłuszczonej i wysypanej otrębami na 30-40 min.
Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Do nagrzanego piekarnika przekładamy chleb, ścianki piekarnika jak i sam chleb spryskujemy wodą w sprayu. Pieczemy 30 min, a później zmniejszamy temp. do 200 C i pieczemy jeszcze 15-20min.

Kategorie przepisów