Pleśniak

Pleśniak

Pleśniak znany chyba ze wszystkim, można go robić o każdej porze roku z owocami sezonowymi jak i z owocami z syropów w zależności do czego mamy dostęp. Ciasto zawsze się udaje każdemu nie ma w nim nic skomplikowanego i jest pyszne, polecam wszystkim :-)

Zdjęcie - PLEŚNIAK   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

1) 4 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ

2) 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

3) 1 SZKLANKA CUKRU PUDRU

4) 4 ŻÓŁTKA

białko na pianę + pół szklanki cukru pudru

5) 1 MARGARYNA

6) 2 SŁOIKI WIŚNI W SYROPIE PO ok 500 ml

BLASZKA 35/23


Składniki od 1 do 5 połączyć na stolnicy i zrobić kruszonkę, podzielić na 3 części i 1 zostawić na kruszonkę. Resztę na spód - ciasto ugnieść w blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika 5-7 minut, w międzyczasie odcedzić owoce z soku i ubić pianę z cukrem pudrem.

Wyjmujemy szybko ciasto kładziemy na to odsączone wiśnie lub inne owoce, potem pianę i następnie kruszonkę i pieczemy dalej ok. 30-40 minut w 180 C, Kruszonka ma mieć jasno złoty kolor.

Wydrukuj przepis

 

Kategorie przepisów