Pleśniak
Pleśniak znany chyba ze wszystkim, można go robić o każdej porze roku z owocami sezonowymi jak i z owocami z syropów w zależności do czego mamy dostęp. Ciasto zawsze się udaje każdemu nie ma w nim nic skomplikowanego i jest pyszne, polecam wszystkim :-)
1) 4 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ
2) 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
3) 1 SZKLANKA CUKRU PUDRU
4) 4 ŻÓŁTKA
białko na pianę + pół szklanki cukru pudru
5) 1 MARGARYNA
6) 2 SŁOIKI WIŚNI W SYROPIE PO ok 500 ml
BLASZKA 35/23
Składniki od 1 do 5 połączyć na stolnicy i zrobić kruszonkę, podzielić na 3 części i 1 zostawić na kruszonkę. Resztę na spód - ciasto ugnieść w blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika 5-7 minut, w międzyczasie odcedzić owoce z soku i ubić pianę z cukrem pudrem.
Wyjmujemy szybko ciasto kładziemy na to odsączone wiśnie lub inne owoce, potem pianę i następnie kruszonkę i pieczemy dalej ok. 30-40 minut w 180 C, Kruszonka ma mieć jasno złoty kolor.