Pleśniak z jabłkami i powidłami

Uczciwie przyznam, że nie przepadam za ciastami z dużą ilością maślanych mas, a w moim domu największą popularnością cieszą się ciasta drożdżowe, lub właśnie ciasta kruche w różnej konfiguracji. Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi jabłkami i pianką z białek – zawsze wszystkim smakuje. Znalazłam ten przepis dawno, dawno temu w sieci i w tamtym czasie spisałam go ręcznie na karteczce i tak mi służył. Teraz nie mogę go znaleźć w przepastnych internetach, więc jak właściciel receptury się zgłosi, chętnie podlinkuję:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pleśniak z jabłkami i powidłami

(blaszka 55×33 cm)

Składniki:

  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka, żółtka oddzielone od białek
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowaniu budyniu malinowego (lub innego czerwonego)
  • 1 łyżka kakao
  • 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
  • 1 łyżka cynamonu
  • garść rodzynek
  • 300 g słoik powideł śliwkowych
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1.  W misce miksera umieść 2 żółtka, masło i 1/2 szklanki cukru i ubijaj aż powstanie w miarę jednolita masa. Następnie dodaj cukier waniliowy, przesianą mąkę, i śmietanę i mieszaj końcówką typu hak, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i podziel na 3 równe części. Włóż jedną ponownie do miski miksera, wsyp kakao i wymieszaj aby nabrało jednolitego koloru. Zawiń ciasto kakaowe i jedno jasne w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.
  3. Pozostałe ciasto wyłóż równomierną warstwą do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Możesz je wcześniej rozwałkować, lub zwyczajnie, jak ja, wyłożyć ugniatając palcami.
  4. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku, następnie wmieszaj 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki.
  5. Na cieście w blaszce rozsmaruj powidła, a na nie wyłóż jabłka. Na to zetrzyj na grubych oczkach ciasto kakaowe.
  6. W misce miksera ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 3/4 szklanki cukru. Po zmiksowaniu wsyp budyń i ponownie dokładnie wymieszaj.
  7. Wyłóż pianę na ciasto kakaowe a na nie zetrzyj w równomiernej warstwie pozostałe jasne ciasto.
  8. Włóż blachę do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po wyjęciu ostudź, posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Polish Moldy Cake

(55×33 cake tin)

Ingredients:

  • 250g of butter, at room temperature
  • 1 1/4 cup sugar
  • 4 eggs, yolks and whites separated
  • 500 g of flour
  • 2 tsp of baking powder
    2 tbsp of sour cream
  • 1 package instant pudding raspberry flavour (or other red)
  • 1 tbsp cocoa
  • 1.2 kg of apples, peeled and cored
  • 1 tablespoon ground cinnamon
  • a handful of raisins
  • 300 g jar of plum preserves
  • icing sugar to serve

Preparation:

  1. In the bowl of a stand mixer place 2 egg yolks, butter and 1/2 cup of sugar and whisk until incorporated. Next add the vanilla sugar, sieved flour and cream and mix with hook, until smooth.
  2. Place batter on a floured surface and divide into 3 equal parts. Insert one back into the mixer bowl, add the cocoa and mix until uniform color. Wrap the cocoa and one light dough in cling film and place in the freezer.
  3. Place the rest of the batter in even layer into greased or lined with baking paper cake tin.
  4.  Grate apples into the bowl and discard excess juice, then stir in 3 tablespoons sugar, cinnamon and raisins.
  5. Divide preserves on prepared batter, next divide layer of apples and grate evenly cocoa batter.
  6. Whisk egg white until stiff, add 3/4 cup of sugar, mix and at the end mix in instant pudding.
  7. Spread egg whites over cocoa batter and grate in even layer remaining light batter.
  8. Place cake into preheated to 180 oC oven and bake for 1 hour. After removing allow to cool, sprinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Skubaniec
2

Skubaniec

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pleśniak
1

Pleśniak

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Ciasto babci Helenki
1

Ciasto babci Helenki

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Pleśniak
3

Pleśniak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

KARAJANKA  BISZKOPTOWA  Z  RODZYNKAMI
3

KARAJANKA BISZKOPTOWA Z ROD…

evenka evenka
Arabeska

Prosty chleb z młodymi ziemniakami
1

Prosty chleb z młodymi ziemnia…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Prosty sos holenderski (np. do szparagów)

Prosty sos holenderski (np. do…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Tarta cytrynowa z bezą
2

Tarta cytrynowa z bezą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi
2

Sałatka z jajkami, groszkiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!