Pleciona bułka maślana

Pleciona bułka maślana

... czyli chałka raz jeszcze . Jest bardzo delikatna i miękka . W przeciwieństwie do innych tego rodzaju wypieków długo pozostaje świeża - wydaje mi się , że to zasługa dość dużej ilości masła w przepisie . Przepis pochodzi z forum CinCin , a podała go nutinka .

Zdjęcie - Pleciona bułka maślana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 dag świeżych drożdży ( lub opakowanie drożdży instant )
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

do posmarowania : 1 białko

na kruszonkę :

  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 dag masła

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru , wymieszać z łyżką mąki i połową mleka , odstawić do wyrośnięcia . Wymieszać suche składniki , dodać rozczyn , roztopione i ostudzone masło , ciepłe mleko , jajko i żółtko , wyrabiać , aż zacznie odstawać od ręki . Odstawić do wyrośnięcia .

Gdy ciasto podwoi objętość , ponownie wyrobić . Podzielić na 3 części , uformować wałki i spleść z nich warkocz . Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem ( ja położyłam luzem na dużej blasze ). Odstawić do ponownego wyrośnięcia .

Zagnieść składniki kruszonki . Bułkę posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką .

Piec w temperaturze 190 C przez okolo 30 minut .

Zdjęcie - Pleciona bułka maślana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów