Placuszki z ricotty z malinami
Ćwiczyliśmy w tym roku intensywnie przepisy z jeżynami i borówkami, więc najwyższy czas, żeby pojawiło się również coś z malinami.
Agnieszka przynajmniej raz w tygodniu robi dzieciakom obiad na słodko; swoją drogą ja też tak miałem w dzieciństwie, tylko wtedy był to ryż z cynamonem w przedszkolu :). Zwykle wybór pada na naleśniki w różnych konfiguracjach, ale tym razem przyszła pora na jakieś urozmaicenie. Stanęło na takich placuszkach i okazało się, że wybór był jak najbardziej trafiony. Dla nas zostały resztki :) ot tyle żeby spróbować...
For English version, roll down...
Potrzebne będzie:
- 125 gramów mąki
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jaja
- 160 ml. mleka
- 125 gramów sera ricotta
- 150 gramów malin
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżka masła i łyżka oliwy do smażenia
- mascarpone
- cukier puder
- maliny do dekoracji
Malutkie placuszki smażymy na mieszaninie masła i oliwy, i podajemy z mascarpone malinami i cukrem pudrem. Jeśli planujecie zrobić, a macie dzieci, to najlepiej podwójcie proporcje, bo dla nas zostały marne resztki po tym, jak nasze dzieciaki się do nich dorwały...
Przy garach: Aga Tekst: Tomasz Pstrykała: Aga
Ricotta pancakes with raspberrries
You will need:
- 125 grams flour
- 2 teaspoons sugar
- 1 teaspoon baking powder
- pinch of salt
- 2 eggs
- 160 ml milk
- 125 grams ricotta cheese
- 150 grams raspberries
- 1 lemon zest
- 1 tablespoon butter and 1 tablespoon olive oil
- mascarpone
- powder sugar
- some raspberries
Heat a frying pan, melt the butter and olive oil and fry little pancakes both sides. Serve with mascarpone, sugar powder and raspberries.
Text:Aga