Placuszki z mąki gryczanej
Placuszki z mąki gryczanej to idealna alternatywa dla pszennych pankejków. Choć osobiście wolę te drugie, placki gryczane są świetnym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy unikają w diecie glutenu. Odrobina cukru pudru, miodu i mamy cudowne śniadanie!
Składniki: 100g mąki gryczanej
2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko
Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy z cukrem, następnie dodajemy mleko, mąkę oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie na małym ogniu. Na ciepłą wylewamy pół chochelki masy na placuszki i czekamy, aż na cieście zaczną pojawiać się bąbelki powietrza. Wtedy obracamy placka na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez chwilkę, a następnie zdejmujemy.
Podajemy ciepłe, z cukrem pudrem, miodem lub z twarożkiem.