Placuszki z jabłkami
Placki to fajny pomysł na śniadanie, przekąskę czy kolację. My z Gabrysią zrobiłyśmy sobie słodkie drugie śniadanie z placuszkami z dodatkiem jabłka. Kilka składników, które są praktycznie w każdej kuchni i gotowe, pycha! :)
Składniki na ok. 10-12 placuszków:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru (można ją zastąpić miodem)
- 2 szczypty soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 jabłko
- olej do smażenia
W misce wymieszać mąkę, cukier oraz sól. Dodać mleko oraz jajko, dokładnie wymieszać "rózgą". Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać w ciasto, które powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto na naleśniki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Można podać je z cukrem pudrem, słodką śmietanką lub konfiturą.