Placuszki z jabłkami i ricottą

Placuszki z jabłkami i ricottą

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne placuszki z ricottą i jabłkami, z dodatkiem miodu i cynamonu. Idealne śniadanie na jesienny poranek, tym bardziej, że robi się je dosłownie w kilka chwil. Podałam je posypane cukrem pudrem i wszyscy byli zachwyceni. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placuszki z jabłkami i ricottą

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 200 g mąki
  • 400 g jabłek, obranych i startych na tarce na grubych oczkach
  • 1 szklanka ricotty lub serka śmietankowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj dokładnie żółtka, jabłka, przesianą mąkę, ricottę, miód, gałkę muszkatołową i cynamon.
  2. Białka ubij z solą na sztywną pianę, po czym delikatnie wmieszaj do masy jabłkowej.
  3. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oleju i wyłóż po dużej łyżce masy formując placuszki. Smaż do zarumienienia, przełóż na drugą stronę i także smaż do zarumienienia, po czym przełóż na talerz. Powtarzaj do wykończenia masy.
  4. Posyp placuszki cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Apple and ricotta pancakes

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs,  whites and yolks separately
  • 200 g flour
  • 400 g apples, peeled and grated
  • 1 cup ricotta or cream cheese
  • 2 tablespoons honey
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon salt
  • powdered sugar for dusting
  • oil for frying

Preparation:

  1. In a medium bowl, mix the egg yolks, apples, sieved flour, ricotta, honey, nutmeg and cinnamon.
  2. Beat egg whites with salt until stiff peaks, then gently stir into the apple batter.
  3. Preheat a large skillet with a little oil over medium heat and add large spoon of batter forming pancake shape. Fry until golden brown then flip and cook until browned. Transfer to a plate and repeat with the rest of the batter.
  4. Sprinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów