Placuszki z jabłkami i ricottą
Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne placuszki z ricottą i jabłkami, z dodatkiem miodu i cynamonu. Idealne śniadanie na jesienny poranek, tym bardziej, że robi się je dosłownie w kilka chwil. Podałam je posypane cukrem pudrem i wszyscy byli zachwyceni. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Placuszki z jabłkami i ricottą(4 porcje)
Składniki:
- 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 200 g mąki
- 400 g jabłek, obranych i startych na tarce na grubych oczkach
- 1 szklanka ricotty lub serka śmietankowego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj dokładnie żółtka, jabłka, przesianą mąkę, ricottę, miód, gałkę muszkatołową i cynamon.
- Białka ubij z solą na sztywną pianę, po czym delikatnie wmieszaj do masy jabłkowej.
- Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oleju i wyłóż po dużej łyżce masy formując placuszki. Smaż do zarumienienia, przełóż na drugą stronę i także smaż do zarumienienia, po czym przełóż na talerz. Powtarzaj do wykończenia masy.
- Posyp placuszki cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Apple and ricotta pancakes(4 servings)
Ingredients:
- 4 eggs, whites and yolks separately
- 200 g flour
- 400 g apples, peeled and grated
- 1 cup ricotta or cream cheese
- 2 tablespoons honey
- 1/2 teaspoon ground nutmeg
- 1/2 teaspoon ground cinnamon
- 1/2 teaspoon salt
- powdered sugar for dusting
- oil for frying
Preparation:
- In a medium bowl, mix the egg yolks, apples, sieved flour, ricotta, honey, nutmeg and cinnamon.
- Beat egg whites with salt until stiff peaks, then gently stir into the apple batter.
- Preheat a large skillet with a little oil over medium heat and add large spoon of batter forming pancake shape. Fry until golden brown then flip and cook until browned. Transfer to a plate and repeat with the rest of the batter.
- Sprinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!