Placuszki z dynią i twarogiem

Placuszki z dynią i twarogiem

Dynia to taki wdzięczny produkt. Doskonale odnajduje się zarówno w słodkich deserach jak i wytrawnych potrawach. Lista przepisów z wykorzystaniem dyni jest nieskończenie długa, z czego bardzo się cieszę, bo to moje ulubione warzywo. Ma neutralny smak, który łatwo łączy się z pikantnymi i korzennymi przyprawami. Najlepsza jest pieczona, bo jej smak staje się głębszy i bardziej skoncentrowany. Do przyrządzanej na słodko znakomicie pasuje wanilia i cynamon. Może skuszę Was przepisem na "pankejki" w jesiennej odsłonie, o dyniowo-sernikowym smaku? Podałam je z malinami, prażonymi orzeszkami i miodem, ale równie dobrze smakowałyby np z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem. A może macie własne pomysły z czym można by podać takie placuszki? Podzielcie się w komentarzach:) Chętnie wypróbuję Wasze pomysły:)
Zdjęcie - Placuszki z dynią i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
250 g sera twarogowego
165 g pieczonej dyni
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
180 g jogurtu naturalnego
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
szczypta cynamonu
2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie:
Twaróg, pieczoną dynię, jajka i jogurt miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cynamonem i cukrem, po czym dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy i ponownie krótko miksujemy, do połączenia się składników.


Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, miodem, syropem klonowym lub cukrem pudrem itd.
Zdjęcie - Placuszki z dynią i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placuszki z dynią i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Placuszki z dynią i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Zdjęcie - Placuszki z dynią i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów