Placuszki z dynią
Proste do zrobienia,rewelacyjne w smaku,o korzennym aromaciei jesiennym klimacieŚniadanie idealne.
Składniki (na 13 niewielkich placuszków)
(uproszczony - z mojego lenistwa - przepis z bloga Tylko Spróbuj)
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta kardamonu i goździków
- szczypta soli
- 1/2 szklanki startej dyni ("dociśniętej")
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
W miseczce wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i sól.
Do wąskiego i wysokiego naczynia wlać mleko, dodać jajko i startą dynię. Całość potraktować blenderm. Składniki mokre wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Odstawić do "przegryzienia" na czas rozgrzewania patelni.Placuszki smażyć z obu stron na rumiany kolor na suchej patelni (1 łyżka ciasta to jeden placuszek).
Podawać z ulubionymi dodatkami. Jak dla mnie najlepsze z syropem klonowym.